Jetra je drugi najveći organ u ljudskom tijelu i ima najviše zadaća. Bez nje je život nemoguć, a njezine funkcije su mnogobrojne.
Funkcija jetre obuhvaća čišćenje organizma od toksina, proizvodnju važnih bjelančevina i metabolizam masti, među ostalim. Međutim, naš način života, uključujući prehranu i konzumaciju alkohola, može značajno utjecati na zdravlje jetre.
Stručnjaci upozoravaju na važnost razumijevanja koliko alkohol i prehrana mogu utjecati na funkciju jetre, s obzirom na to da pretjerivanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Kada je riječ o konzumaciji alkohola, često se postavlja pitanje – kolika količina alkohola je sigurna za zdravlje jetre? Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora, jer zdravlje jetre može varirati od osobe do osobe, a mnogi faktori, poput genetske predispozicije i drugih zdravstvenih problema, igraju važnu ulogu.
Prema riječima prof. dr. sc. Tajane Filipec Kanižaj, specijalistice interne medicine i gastroenterologije, mi zapravo ne znamo tko od nas ovdje ima zdravu jetru i tko ima eventualno povišene enzime, tj. upalnu aktivnost, piše HRT.
Ako imamo pretpostavku da je netko kompletno zdrav, onda se smatra da se smije popiti 1 dl, čaša vina dnevno, do 3 dl pive dnevno, što je 14 g alkohola ili 0.5 ml žestokoga. Ali ako imamo i druge rizične faktore – pretilost, šećernu bolest, virusne hepatitise ili neka metabolička stanja koja nasljeđujemo, onda sigurne količine alkohola ne postoje, kazala je dr. Filipec Kanižaj.
Osim alkohola, prehrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja jetre. Prehrambene navike koje uključuju konzumaciju zdravih masti, vlakana i antioksidansa mogu pomoći u očuvanju njene funkcije.
Nutricionistica Ivona Brodić je naglasila kako “ono što nam treba su složeni ugljikohidrati, treba nam puno voća, povrća, zapravo prehrana treba biti raznovrsna”. Preporučuje konzumaciju cijeđenih sokova, poput soka od naranče, koji može pomoći u razgradnji masti u jetri, kao i zdrave masti poput onih iz avokada, orašastih plodova, maslinovog ulja i ribe, koje također podržavaju zdravlje jetre. Ipak, naglašava da je ključ umjerenost.
U svemu tome treba imati mjeru. Sve s čime ćemo pretjerati će opet štetiti samoj jetri, rekla je.