Lov na sezonske radnike bliži se kraju – mame ih smještajem, hranom, visokim plaćama, ali i beneficijama nakon završetka sezone. I dok su mnogi Trebinjci spremni raditi na Jadranu, sve se više odlučuje za Dubrovnik, koji svojom izdašnom ponudom i visokim plaćama privlači radnu snagu iz cijele regije.
Dubrovnik zapravo već godinama “otima” radnike iz Trebinja, ne samo sezonski, već tijekom cijele godine. Grad je udaljen svega tridesetak kilometara, pa tisuće Trebinjaca svakodnevno prelaze granicu na posao u Dubrovnik, a navečer se vraćaju kući. Neki su se već trajno preselili.
-Pregovori za sezonski rad su gotovi. Situacija je specifična jer smo blizu pa velik broj naših ljudi radi u Dubrovniku tijekom cijele godine. Tijekom sezone taj se broj dodatno povećava. Naši poslodavci ne mogu pratiti utrku s Dubrovnikom, a teško uspijevaju ni oni u Hrvatskoj. U Dubrovnik dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, pa i iz Slavonije. Turizam je elitan, cijene su visoke – a time i zarada bolja. No, svakodnevna putovanja nose izazove, pa se ne odlučuju svi na odlazak, ovisi i o tome u kojoj su životnoj fazi, imaju li obitelj ili ne – kaže Veselin Savić, direktor Gospodarske komore Trebinje.
Ovakvih priča ima na tisuće – mnogi zimuju u Bosni i Hercegovini, a ljeti rade na Jadranu. Susjedima je potraga za radnom snagom još jedan izazov u nadolazećoj sezoni, a lov je pri kraju – sezonski radnici pakiraju kofere.
U činjenici da Hrvatskoj i Crnoj Gori nedostaje radnika, starosjedioci vide priliku za zaradu – i to ozbiljnu. Oglasi za posao iskaču posvuda. Nudi se smještaj, hrana i dobra plaća. Konobari, kuhari, recepcioneri, sobarice i čistačice – svi oni mogu zaraditi dovoljno da bez dodatnog rada prežive veći dio godine. Njihova će leđa izdržati još jednu zahtjevnu turističku sezonu.
Prema dostupnim informacijama, uvjeti za radnike na Jadranu bolji su nego ikada. Stalnim zaposlenicima nude se povišice, a za ljetne angažmane sve su zainteresiraniji srednjoškolci. No, oprez je ipak nužan – neki poslodavci ne poštuju dogovor, premještaju radnika na slabije plaćeno mjesto, smještaj nije onakav kakav je obećan ili plaća varira iz mjeseca u mjesec.
Plaće konobara teško padaju ispod 1.200 eura, barmeni zarađuju između 1.100 i 1.600 eura, dok recepcionari kreću od 1.000 eura. Najveća je potražnja za kuharima čije se plaće kreću od 1800 do čak 2500 eura, a kuhari mogu zaraditi i znatno više. Sobarice i sobari mogu zaraditi i do 1.400 eura mjesečno, piše Trebinje Danas.
–I ove godine očekuje se veliki odljev radne snage. Ljudi masovno odlaze u Hrvatsku i Crnu Goru, najviše zbog ugostiteljstva i trgovine. Radnicima je ova sezona možda i najzanimljivija, jer su plaće znatno porasle, a traži se i više ljudi. Najtraženiji su konobari i kuhari. Ljudi idu tamo gdje je bolje, gdje se više isplati. Plaće u Hrvatskoj za osmosatni rad veće su i do 150 posto nego kod nas, a u Crnoj Gori i do 100 posto – kaže Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.
Zaključuje da domaći poslodavci teško mogu pratiti tu utrku:
–Naši poslodavci nikako ne mogu osigurati takve plaće. To je stvarnost.