Cijene hrane u BiH u konstantnom su porastu, tako da mnogi građani već odavno kupuju samo ono najosnovnije.
Iz potrošačke korpe, svako malo, izbace ponešto ili, jednostavno, smanjuju količinu namirnica.
Mnogi uopće ne zalaze u roštiljnice i restorane, jer nisu u mogućnosti, čak ni ponekad, da se počaste slasnim zalogajem roštilja ili pečenja.
U Srpskoj, kilogram pečene prasetine u prosjeku košta 30-35 KM, dok je porcija ćevapa oko 10 KM.
Međutim, kad im se ukaže prilika da mogu da odvoje nešto novvca za ovaj luksuz, ukusi su ti koji presuđuju hoće li se zaputiti u neku roštiljnicu ili pečenjaru. Jer, cijena velike porcije ćevapa i porcije od nekih 300 grama pečenje, otprilike isto košta…
Domaći farmeri, s druge strane, ukazuju na to da je, ma kolika bila fama o skupoći pečenja, isplativije i zdravije pojesti spomenutu porciju pečenje svinjetine, nego 4 pločice ćevapa.
– Velika porcija ćevapa košta oko 10 KM. S druge strane, 300 grama pečenja košta oko 9 KM. Dakle, cijena je tu negdje, dok je o sastavu suvišno govoriti – kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja uzgajivača Srpske Mišo Maljčić.
Prema njegovim riječima, u svinjskom pečenju nema nikakvih dodataka…
– A u ćevapima je 30 posto loja, odnosno, čiste masnoće. Tu su i razni dodaci. Također, ne zna se koliko je to meso stajalo prije pečenja, dok prase ujutru ispečeš, a danas prodaš – poručuje Maljčić.
Bez obzira na sve navedeno, mnogi će daleko prije zasjesti u neku roštiljnicu, s obzirom na to da su ćevapi hrana kojoj malo tko može da odoli. S druge strane, ljubitelji pečenja će na roštilj samo odmahnuti glavom i po svoj obrok ljubavi zaputiti se u neku pečenjaru..
U svakom slučaju, s obzirom na odnos primanja i cijena, rijetki su oni koji uopće zalaze na ovakva mjesta…
Druga je priča to što kilogram žive vage prasetine košta oko 5 KM, što znači da je kilogram pečenja skuplji najmanje 6 puta. S druge strane, kilogram faširane junetine košta oko 25 KM.