Na BLAŽ Enologyju u Međugorju predstavlja se 30 vinarija iz BiH, Italije i Hrvatske

Blaž Enology 2025
Blaž Enology 2025
Podjeli

Eno-gastro događaj “Blaž Enology 2025”, koji okuplja 30 najuglednijih vinara iz BiH, bit će održan u četvrtak, 28. kolovoza, od 18 sati u Sport centru Međugorje s ciljem očuvanja i promocije bosanskohercegovačkih autohtonih sorti blatine i žilavke, a u organizaciji Udruge vinara Blaž.

Dani BLAŽ-a u Hercegovini već su počeli, u hotelu Buna kod Mostara održan je tečaj za prvi stupanj somelierstva, koji je i ove godine vodio Dražan Dennis Šunjić iz WSET-a, koji se već desetljećima na različite načine bavi vinima, a i ove godine kroz tečaj u organizaciji udruge BLAŽ i Sveučilišta u Mostaru prošlo je tridesetak polaznika koji su stekli osnove o vinima, pijenju vina, sljubljivanju hrane s vinima i slično, a diplome će im biti uručene u četvrtak na BLAŽ Enology događaju, priopćili su organizatori.

“Na ovaj tečaj, i više od 400 polaznika koji su ga prošli, jako smo ponosni. Sretni smo što smo omogućili ljudima da saznaju neke osnove, a vinsku kulturu ovime smo podigli na više razinu”, ističu organizatori.

Vina koje će gosti moći kušati na Blaž Enology 2025. nagrađena su na brojnim vinskim ocjenjivanjima, a mnoga i Decanteru u Londonu, najprestižnijem ocjenjivanju vina u svijetu.

Uz autohtone sorte žilavku i blatinu, vinari i vinarije koji će predstaviti i posjetiteljima ponuditi i druga svoja vina su: Carska vina Grgo Vasilj, Podrumi Andrija, Vinarija Sivrić, Vinarija Čuvalo, Podrumi Mata, Vinarija Škegro, Vinarija Ostojić, Vinarija Luce, Vinarija Brkić, Vinarija Dodig, Vinarija Dida, Vinarija Knebu, Vinarija Tolj, Emporia Wines, Vino Vranješ, Vinarija Majić, Vinarija Rubis, Vinarija Buntić, Vina Domano, Vinarija Matić, Vino Milas, Vinarija Čitluk, Vinarija Hepok, Podrumi Vukoje, Podrum Vilinka, Vinarija Glinik, Vinarija Puntar, Obiteljski podrum Sušac.

Uz domaće vinarije, svoja vina predstavit će i gosti, vinarije iz Hrvatske i Italije, a uz njih, gastroponudu predstavit će tvrtke čija se hrana izvrsno sljubljuje s ovim vinima, a posjetitelji ovogodišnjeg BLAŽ-a vino će moći i kupiti po promotivnim cijenama.

Goste očekuju i gastronomske delicije koje pripremaju vrhunski chefovi uz pomoć učenika hotelijersko-turističkog smjera srednje škole iz Čitluka, kao i glazbeni program.

Primarni cilj Udruge BLAŽ Enology kroz autohtone sorte blatinu i žilavku Hercegovinu promovirati kao vinsku regiju, a do sada su više nego zadovoljni rezultatima nakon desetljeća rada i postojanja, a prepoznati su i daleko izvan granica BiH.

Podjeli
-Sponzorirano-
ads image

Najčitanije ovaj tjedan

LIDL stiže u još jedan grad u Hercegovini, raspisan natječaj za radnike

Njemački trgovački lanac Lidl nastavlja snažno širiti svoju prisutnost u Bosni i Hercegovini. Očito je da se tempo priprema ubrzava iz mjeseca u...

Veliki iskorak u dijagnostici: Dom zdravlja Mostar bogatiji za mamograf i ortopan

Dom zdravlja Mostar uspješno je realizirao još jedan važan iskorak u unapređenju zdravstvenih usluga za svoje pacijente. U prostorijama Službe za radiološku dijagnostiku...

FMOZ dodjeljuje priznanja najboljim studentima u povodu Međunarodnog dana studenata

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana studenata, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti (FMOZ) organizira svečanu ceremoniju uručenja priznanja „Studiosus ingeniosus Universitatis / Studiosia ingeniosa...

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Vican Jerko iz Posušja osumnjičen da je vodio grupu koja je trgovala sa 300 tona duhana, evo tko je još s njim optužen

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv deset osoba koje se terete da su postale članovi organizirane skupine, uključene u ilegalnu trgovinu...

PARALELNI SVEMIR RISTOVSKOG: Suci nam ne daju da igramo nogomet, Sarajevo i Željezničar su najveći klubovi u BiH

Bivši dinamovac Stefan Ristovski (33) koji je zagrebačku adresu zamijenio onom u Sarajevu gdje trenutačno igra, gostovao je u podcastu “Igrač utakmice” i...

Slični članci

Međugorje domaćin prvog izdanja manifestacije ‘Žilavka terroir’

Prvi događaj pod nazivom „Žilavka terroir“ održat će se 4. prosinca u...

Knjiga ‘Samoniklo jestivo i začinsko bilje Hercegovine’ otkriva bogatstvo hercegovačke prirode

„Samoniklo jestivo i začinsko bilje Hercegovine“, knjiga autora Danijele Petrović i Jure...

5 vrsta hrane koju ne bismo trebali kupovati u supermarketima

Bilo da pazimo na zdravlje ili novčanik, neke vrste hrane nikada ne...

Mostar domaćin prvog Gluten Free Eventa u BiH

Mostar će u subotu, 20. rujna, biti domaćin prvog Gluten Free Eventa...