Tko je izmisilio pečenu janjetinu, Hrvati ili Turci?!

janjetina
janjetina
Podjeli

U epizodi “domaće i nešpricane” na zabavno-poučne serije “Znamo li što jedemo?” na HRT-u Robert Knjaz posvetio se janjetnini, a u razgovoru sa svojim sugovornicima doznao je je li janjetina s ražnja hrvatska ili turska umotvorina te kako savršeno pripremiti tu omiljenu deliciju koja prati gotovo svaku narodnu svečanost i pečati poslovne dogovore.

Profesorica na Veleučilištu “Marko Marulić” u Kninu, dr.sc. Marina Krvavica, odgovarajući na pitanje je li janjetina na ražnju nastala u Hrvatskoj ili Turskoj, prisjetila se arheologa Zdenka Brusića:

Prastanovnici u Dalmaciji jeli janjetinu

On je, inače, volio janjetinu, pa se u društvu u kojem je bio raspravljalo o tomu čiji je janje s ražnja recept – jesu li nam to Turci donijeli ili je to naš izvorni recept. On je to istraživao – po Dalmaciji ima puno mjesta gdje su živjeli prastanovnici. Otkrio je da je preko 45 posto kostiju u tim gradinama bilo u stvari janjeće. On tvrdi da su ljudi koji su tada ovdje živjeli nisu imali ni viljuške ni noževe, pa je najjednostavnije bilo da cijelo janje stave na ražanj i da ga ispeku, objašnjava Krvavica.

Tako je arheolog Bursić ustvrdio da je janje na ražnju najstariji hrvatski gastronomski brend i zaključio da nema govora o tomu da je to stiglo iz Turske. Možda su janjetinu na ražnju Turci preuzeli od nas…

-To je malo šaljivo, ali vrlo lako moguće, dodala je Marina Karvavica.

Kako se priprema savršena janjetina s ražnja?

Po recepturu za savršenu janjetinu s ražnja Robert Knjaz zaputio se do vlasnika obrta za pečenje mesa Marka Peraka jer pravi janjoljupci dobro znaju da se janje može dati ispeći profesionalcima.

Marko je naslijedio očev biznis i uz vatru je od ranog djetinjstva:

Pečemo janjetinu za rođendane, pričesti, krizme, svadbe, rođenje djeteta i tako dalje, kaže Marko koji priznaje da je najneobičnija narudžba bila janjetina s ražnja naručena za – razvod.

Kojom se brzinom janje treba okretati na ražnju?

Okrene se šest puta u minuti. Peče se 3,5 do četiri sata. Kod mene mora biti udaljen od vatre nekih 35 centimetara po visini, i tako isto u daljinu 30 – 40 centimetara. Prije pečenja ga nasolim i nakon toga ga ne diram, ne mažem ga ni sa čim. I to je to, objašnjava Marko.

Sa solju ne treba pretjerivati – dovoljno je oko 2 posto težine janjeta, a ako se koristi krupna sol onda nešto više. Idealno drvo za ražanj je grabovina, česmina i hrastovina, koje moraju biti suhe.

Podjeli
-Sponzorirano-
ads image

Najčitanije ovaj tjedan

LIDL stiže u još jedan grad u Hercegovini, raspisan natječaj za radnike

Njemački trgovački lanac Lidl nastavlja snažno širiti svoju prisutnost u Bosni i Hercegovini. Očito je da se tempo priprema ubrzava iz mjeseca u...

Kroz ovu hercegovačku općinu prođe 80 tisuća kamiona, novom cestom postaju strateška veza Mostara i Splita

Iako je riječ o prostorno manjoj općini, Grude su danas, zahvaljujući sinergijskom odnosu općinske administracije i poslovne zajednice, jedan od reprezentativnih primjera uspješnih...

Vlada ŽZH-a s predstavnicima SUM-a o nastavku suradnje

Sastanak Vlade Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) s predstavnicima Sveučilišta u Mostaru (SUM), na kojem se, među ostalim, razgovaralo o ključnim pitanjima koja su od...

Prvenstvo BiH: Četiri kluba nisu mijenjala trenere, jedan trener uskoro slavi prvi rođendan na klupi

U nogometnom prvenstvu Bosne i Hercegovine odigrano je 14. kola, a ljestvicu predvodi Zrinjski sa dva boda više od drugoplasiranog Borca. Upravo ove...

Veliki iskorak u dijagnostici: Dom zdravlja Mostar bogatiji za mamograf i ortopan

Dom zdravlja Mostar uspješno je realizirao još jedan važan iskorak u unapređenju zdravstvenih usluga za svoje pacijente. U prostorijama Službe za radiološku dijagnostiku...

Slični članci

Zbog ubojstva Aldine Jahić u utorak mirna prosvjedna šetnja građana Mostara

Inicijativa građanki/na Mostara u utorak, 18. studenoga, u 12.05 sati na Španjolskom...

U više gradova u BiH nezdrav zrak

U Zenici, Maglaju i Tuzli zrak je jutros nezdrav i građanima se...

Crnogorska policija uhitila osobe koje bi mogle izazvati incidente

Crnogorska policija rekla je u ponedjeljak da je uhitila dvije osobe koje...

Sindikalna potrošačka košarica u listopadu 3.312 KM, prosječna plaća pokriva tek 48 posto

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH)...