Direktor Turističke zajednice općine Neum Nikola Prkačin kaže da je ova ljetna turistička sezona bila dobra. Zadovoljni su, kaže, kako je protekla ova ljetna sezona. Zajedno sa Općinom Neum kontinuirano rade na unaprjeđenju ponude, da bi bili za goste poželjna destinacija tijekom cijele godine.
Predsezona je bila izvrsna. Imali smo veliki broj gostiju, čak veći broj gostiju nego prošlih godina. U sedmom mjesecu se osjetio mali pad broja gostiju, ne samo kod nas nego i na destinacijama u okolini (Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji), ali osmi i deveti mjesec to su sve nadoknadili – naglasio je u razgovoru za Fenu.
Prema njegovim riječima, Neum je trenutno odlično popunjen. Imaju veliki broj kongresa, a bilježe i organiziran dolazak gostiju uglavnom iz Francuske, Poljske, Slovenije, Austrije. Dosta gostiju je iz Južne Koreje i drugih dalekoistočnih zemalja koji ih, kako je kazao, redovno posjećuju u predsezoni i u podsezoni.
Turistička zajednica općine Neum i Općina Neum kontinuirano rade na unaprjeđenju ponude, da bi bili za goste poželjna destinacija tijekom cijele godine. Tako Zajednica to radi kroz promociju, nastupe na sajmovima i organizacijom raznih događaja. Općina Neum ulaže u infrastrukturu, u Neumu i okolini.
Imamo uređenu šetnicu uz more, dio smo dovršili pred samu sezonu a radove nastavljamo dalje, tako da će Neum u konačnici imati više od šest kilometara šetnice – kazao je.
Potpisan je i ugovor za izgradnju prometnice, od sela Hutovo u općini Neum do općine Ravno. Ta prometnica će im, kako je kazao, otvoriti značajne mogućnosti za organizaciju raznih turističkih tura.
Povezat će vinske ceste Hercegovine i područja kao što su Mostar, Međugorje, Stolac sa općinama Neum i Ravno te dalje sa dubrovačkim primorjem. Tu ćemo imati značajne mogućnosti za organizaciju tura raznih vrsta (cjelodnevne, dvosatne ili trosatne) – istaknuo je
Prkačin kaže da će im, u budućem razdoblju, fokus biti na promociji neumskog zaleđa i tamošnje gastronomije. S tim u vezi, za 24. i 25. listopad najavio je manifestaciju Dani berbe maslina u Neumu, u zaleđu Neuma kod tamošnje uljare. Tom prilikom bit će upriličene prezentacije branja maslina kao i procesa prerade maslina.
Manifestacija Dani berbe maslina u Neumu bit će upotpunjena i nastupom klape i prezentacijom autohtonih jela toga kraja, mediteranske hrane i pića i svega što je povezano sa uljem, vinom, maslinama.
Fokus u budućnost će biti upravo na prezentaciji gastronomije i našeg zaleđa – naglasio je.
Najavio je predstavljanje i novog brenda Zlatne kapi hercegovine – Projekt ‘Hercegovačke udruge uljara i maslinara’, zamišljeno je to kao potvrda kvalitete vrhunskog maslinovog ulja.
Naša ulja su nagrađena i na nedavnom natjecanju u Sjedinjenim Američkim Državama. Svi poslani uzorci osvojili su medalje, od toga većina zlatnu. Tako da su se i stranci pitali kako je moguće da na tako malom terenu imamo tako visoku kvalitetu maslinovih ulja. Kvaliteta maslinovih ulja s tog područja bolja od uvjeta koji se traže za klasifikaciju ekstra djevičanskog maslinovog ulja – pojasnio je.
Neum, radi svog geografskog položaja, ima višestoljetnu tradiciju maslinarstva. Maslinovo ulje uzgaja se u zaleđu Neuma – selima Broćenac, Gradac…. Masline se beru i sa stabala starih i po 300 godina. Imaju i dosta novih nasada, ali i te stare masline se redovito obrađuju i donose bogat urod.