Sezona šparoga obično počinje u rano proljeće, optimalno vrijeme branja je u travnju i svibnju, ali ovisno o vremenskim uvjetima, mogu se pronaći i u ožujku pa čak i u veljači. Ovu vrlo zdravu samoniklu biljku iz priobalnog područja zovu proljetnim čistačem organizma. Radi se o delikatesi zanimljivog okusa koju možemo pripremati na različite načine – od fritaje do krem juhe, a vrlo je ukusna pečena u pećnici.
Ima veliku nutritivnu vrijednost zbog bogatog sadržaja minerala i vitamina, a malu energetsku vrijednost. Bogatija je kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem i željezom, a sadrži i ostale mikroelemente kao što su bakar, cink, fluor i jod. Odličan je izvor folata i vitamina C, sadrži i tiamin i vitamin B6 te, donekle i vlakna, vitamin A, bjelančevine…
Smanjuje razinu kolesterola, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare. Preporučuje se i kao diuretik koji ima moć rastvaranja bubrežnih kamenaca. Sadrži i glutation kao jedan od najsnažnijih antikancerogenih sastojaka i antioksidanasa u organizmu, koji se koristi za detoksikaciju karcinogenih elektrolita te za zaštitu stanica od oksidacijskog oštećenja. Šparoga također djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada.
Ove godine sezona je već počela, pa kad ćete imati priliku, nabavite vezicu i pripremite ih. Story donosi zanimljiv recept za pečene šparoge koje možete omotati pancetom ili slaninom za odličan hrskav zalogaj.
Pečene šparoge
Sastojci:
400 g šparoga
1 režanj češnjaka
1 grančica timijana
2 žlice maslinovog ulja
limunov sok
50 g parmezana
1 žlica nasjeckanog peršina
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Šparoge operite, odstranite tvrde krajeve (pod prstom ćete osjetiti gdje im je prirodan dio koji pukne) pa ih rasporedite po limu za pečenje. Dobro ih posolite i popaprite, pospite ih timijanom, pomiješajte sa sitno nasjeckanim češnjakom i prelijte maslinovim uljem. Pecite ih 10-ak minuta, ovisno o tome koje su debljine. Izvadite iz pećnice, pokapajte ih limunovim sokom i pospite naribanom parmezanom i peršinom.