Sezona je šparoga, pogledajte zašto ih trebate ići brati

šparoge
šparoge
Podjeli

Sezona šparoga obično počinje u rano proljeće, optimalno vrijeme branja je u travnju i svibnju, ali ovisno o vremenskim uvjetima, mogu se pronaći i u ožujku pa čak i u veljači. Ovu vrlo zdravu samoniklu biljku iz priobalnog područja zovu proljetnim čistačem organizma. Radi se o delikatesi zanimljivog okusa koju možemo pripremati na različite načine – od fritaje do krem juhe, a vrlo je ukusna pečena u pećnici.

Ima veliku nutritivnu vrijednost zbog bogatog sadržaja minerala i vitamina, a malu energetsku vrijednost. Bogatija je kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem i željezom, a sadrži i ostale mikroelemente kao što su bakar, cink, fluor i jod. Odličan je izvor folata i vitamina C, sadrži i tiamin i vitamin B6 te, donekle i vlakna, vitamin A, bjelančevine…

Smanjuje razinu kolesterola, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare. Preporučuje se i kao diuretik koji ima moć rastvaranja bubrežnih kamenaca. Sadrži i glutation kao jedan od najsnažnijih antikancerogenih sastojaka i antioksidanasa u organizmu, koji se koristi za detoksikaciju karcinogenih elektrolita te za zaštitu stanica od oksidacijskog oštećenja. Šparoga također djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada.

Ove godine sezona je već počela, pa kad ćete imati priliku, nabavite vezicu i pripremite ih. Story donosi zanimljiv recept za pečene šparoge koje možete omotati pancetom ili slaninom za odličan hrskav zalogaj.

Pečene šparoge

Sastojci:
400 g šparoga
1 režanj češnjaka
1 grančica timijana
2 žlice maslinovog ulja
limunov sok
50 g parmezana
1 žlica nasjeckanog peršina
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Šparoge operite, odstranite tvrde krajeve (pod prstom ćete osjetiti gdje im je prirodan dio koji pukne) pa ih rasporedite po limu za pečenje. Dobro ih posolite i popaprite, pospite ih timijanom, pomiješajte sa sitno nasjeckanim češnjakom i prelijte maslinovim uljem. Pecite ih 10-ak minuta, ovisno o tome koje su debljine. Izvadite iz pećnice, pokapajte ih limunovim sokom i pospite naribanom parmezanom i peršinom.

Podjeli
-Sponzorirano-
ads image

Najčitanije ovaj tjedan

LIDL stiže u još jedan grad u Hercegovini, raspisan natječaj za radnike

Njemački trgovački lanac Lidl nastavlja snažno širiti svoju prisutnost u Bosni i Hercegovini. Očito je da se tempo priprema ubrzava iz mjeseca u...

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Vican Jerko iz Posušja osumnjičen da je vodio grupu koja je trgovala sa 300 tona duhana, evo tko je još s njim optužen

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv deset osoba koje se terete da su postale članovi organizirane skupine, uključene u ilegalnu trgovinu...

PARALELNI SVEMIR RISTOVSKOG: Suci nam ne daju da igramo nogomet, Sarajevo i Željezničar su najveći klubovi u BiH

Bivši dinamovac Stefan Ristovski (33) koji je zagrebačku adresu zamijenio onom u Sarajevu gdje trenutačno igra, gostovao je u podcastu “Igrač utakmice” i...

Balkanac otkrio kako se zaista živi u Njemačkoj: Rekli su mi da me pare čekaju na drveću, kad tamo…

Mnogi ljudi s Balkana, u potrazi za boljim životom, odlučili su se preseliti u Njemačku. Međutim, za mnoge se pokaže da život tamo...

Oglasio se otac ubojice iz Mostara, evo što kaže

Avdo Kalajdžić, otac ubojice Anisa Kalajdžića dao je izjavu za Republiku nakon što je njegov sin ubio u Mostaru djevojlu Aldinu Jahić. -Moja...

Slični članci

Papa Lav XIV. imenovao fra Miru Relotu vojnim ordinarijem u BiH

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini priopćila je da je Njegova Svetost...

Štrajk prosvjetara u HNŽ-u proglašen zakonitim

Nakon mjeseci neizvjesnosti i pritisaka, Vrhovni sud potvrdio je zakonitost štrajka sindikata...

U organizaciji OSCE-a održana specijalizirana obuka o prepoznavanju zločina iz mržnje

U organizaciji OSCE-a BiH, održana je specijalizirana obuka o prepoznavanju, istraživanju i...

Gradonačelnik Kordić uručio Owenu Sharpu ključ grada

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić danas se u Gradskoj vijećnici sastao s...