Sjajne vijesti stižu iz Sjedinjenih Američkih Država – organsko maslinovo ulje Vukoje nastavlja svoj uspon na svjetskoj ljestvici najboljih maslinovih ulja, osvojivši čak pet velikih medalja na prestižnom natjecanju World’s Best Olive Oil 2025 u New Yorku.
Po prvi put u povijesti, jedan proizvođač iz Bosne i Hercegovine dobio je toliko priznanja na ovom natjecanju te se našao na listi uglednog portala Olive Oil Times kao najbolji nacionalni proizvođač maslinovog ulja.
U kategoriji Best Olive Oils of 2025, ekstra djevičanska ulja Vukoje selekcija Buga i Bianchera nagrađena su zlatnim medaljama, dok su Frantoio, Leccino i Pendolino ovjenčani srebrnim odličjima. Zahvaljujući tim rezultatima, Podrumi Vukoje 1982 napredovali su za tri mjesta na svjetskoj rang-listi Olive Oil Times-a, trenutno zauzimajući 69. poziciju.
– Ovo je ogroman uspjeh za cijelo uljarstvo u Hercegovini, kako za nas tako i za kolege maslinare koji su također sudjelovali. Ovo je industrija koja se upravo rađa i velikim koracima ide naprijed – izjavio je Radovan Vukoje, utemeljitelj brenda.
Podsjetio je i kako Podrumi Vukoje sada imaju “trojstvo” svjetskih priznanja: nakon zlata za vina i destilate, sada su stigle i nagrade za ulja. – Posebno sam ponosan što sam te tri mediteranske priče objedinio i pozlatio ovdje, u Trebinju i Hercegovini – dodao je.
Masline iz kojih se dobiva nagrađeno ulje posađene su prije više od deset godina na lokalitetu Zasad polje, kao pionirski potez modernog maslinarstva u Trebinju. Iako su prve sadnje obuhvatile crnogorske i hrvatske sorte koje nisu davale dobre rezultate na nadmorskoj visini od 200 do 270 metara, prijelaz na talijanske sorte pokazao se ključnim.
– Ideja za sadnju maslina nastala je prije 21 godinu, dok sam bio na specijalizaciji za vina u Italiji. Gotovo svi veliki vinari koje sam tada upoznao imali su i vlastita maslinova ulja, pa sam poželio isto u Hercegovini. Istraživanja tla trajala su više od pet godina, neka u suradnji s Agromediteranskim zavodom u Mostaru. Iako su tada tvrdili da je visoka alkalnost tla problematična, upravo je ta karakteristika doprinijela iznimnoj aromi ulja – objasnio je Vukoja.
Dodaje kako je ključ uspjeha u pravodobnoj berbi maslina, od kojih se danas 70 posto bere dok su još zelene. Uz to, važnu ulogu u organskoj proizvodnji ima i farma ovaca koja se nalazi unutar samog maslinika.
Vukoje je u projekt krenuo uz podršku talijanskih stručnjaka – najprije tima iz rasadničarskog centra VCR Rausceda na čelu s Niedom Rafaelom, a zatim i u suradnji s Luiđijem Gocijem, jednim od najvećih talijanskih uljara iz regije Veneto.
– Goci mi je dao ključne savjete o sadnji, uzgoju, ali i najvažnijem – pravom trenutku za berbu. Tajna uspjeha naših ulja leži u ravnoteži između aromatike i strukture – zaključio je Vukoja.