Jaja zaražena bakterijom “Salmonella enteritidis” povučena su iz prodaje, a kupce se poziva da ih ne konzumiraju i da ih vrate prodavačima.
Prisutnost bakterije otkrivena je u svježim jajima tijekom službenih kontrola na tržištu, farmama i prodajnim mjestima u Italiji.
Rizik je ozbiljan, upozorava Europski sustav sigurnosti hrane, javlja Danica.hr.
Jaja iz Italije distribuirana su u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Francusku, Njemačku i Monako, ali još nije točno poznato gdje su se prodavala u našoj zemlji.
Talijanske vlasti kažu da su jaja distribuirana u pakiranjima od šest i deset komada, s farmi u Kampaniji i Lombardiji.
Opoziv se prvenstveno odnosi na jaja s identifikacijskim kodovima: IT 064 MA 001 i IT 019 LO 003, s rokovima trajanja između 18. i 26. studenog 2025.
Liječnici savjetuju kupcima koji su već konzumirali sumnjiva jaja da obrate pozornost na simptome infekcije salmonelom, koji uključuju:
mučninu
povraćanje
povišenu temperaturu
bol u želucu
Salmonella enteritidis uglavnom uzrokuje gastroenteritis, bakterijemiju i lokalne infekcije, a simptomi mogu biti proljev, vrućica ili fokalna infekcija.
Ova bakterija nije toliko opasna kao Salmonella typhimurium, koja može uzrokovati dugotrajan i često težak bakterijemijski sindrom sa simptomima poput visoke temperature, glavobolje, malaksalosti i zimice, koji može trajati dulje od sedam dana.