Nakon intenzivne berbe dozrelih plodova, pred povrtlarima slijede brojni radovi i pripreme za jesenju sjetvu. Još jedna poljoprivredna sezona je na izmaku, a pred ratarima je, kako kažu, teška jesen i još teža zima, piše BHRT.
Na imanju obiteljLazić u Golom Brdu imali su zadovoljavajuću sezonu sa dva kruga berbe povrća.
„Počele su pripreme za jesen. Završili smo sa proljetnim i ljetnim krastavcem, a sada sadimo sorte koje će za petnaestak dana doći na branje. To je naša glavna jesenja kultura“, rekao je proizvođač povrća Miodrag Lazić.
On je dodao da se planira još jedan krug veće berbe, ali da prinosi u jesen prirodno opadaju.
„Ulazimo u jesen, tu se prinosi smanjuju i sezona se završava“, naglasio je Lazić.
Pored povrća, u Semberiji počinje i berba kukuruza, koji je i ove godine trpio posljedice vremenskih ekstrema. Poljoprivrednik Nikola Aleksić podsjetio je da su mnogi proizvođači pokušali pronaći rješenje sijući rane hibride.
„Narod je pokušavao da izbjegne suše, ali ti rani hibridi nisu mogli da odgovore. Niko nije mogao da pretpostavi da će lipanj proći bez ijedne litre padavina, i to su sve posljedice“, rekao je Aleksić.
Ono što se događa na njivi, osjetit će se i na pijaci. Prodavačica Danica Perić istakla je da su cijene visoke bez obzira na vremenske prilike.
„Cijena je jaka, i u Bijeljini je pijaca skoro najskuplja. Bilo je perioda kada je sve sazrelo odjednom, pa su cijene naglo pale, ali sada, kako stižu kasnije klase povrća, cijena ponovo raste – gajba ide i do 25 maraka, ali se uvijek može nešto naći“, rekla je Perić.
Ratari poručuju da nakon vrelog ljeta slijedi težak period. „Podvući ćemo crtu, a za mnoge to znači smanjenje, pa čak i potpuno odustajanje od proizvodnje naredne godine“, naglasili su.