Ćevapi su jedno od najpopularnijih mesnih jela u Hrvatskoj. No, iako su nekoć bili sinonim za brz, obilan i jeftin obrok, danas porcije idu i preko 100 nekadašnjih kuna. Provjerili smo kako se točno kreću cijene ćevapa na nekim poznatim mjestima u Zagrebu.
Kako se kreću cijene ćevapa u Zagrebu?
U Mitnici, juneći ćevapi s lukom koštaju 8.40 eura, a juneći ćevapi u kajmaku s lukom koštaju 9.50 eura. Imaju i ćevape punjene sirom, također s lukom, za 9.40 eura, a lepinje se naplaćuju posebno (cijena jedne lepinje je 1.60 eura).
U Batku, najvećem lancu grill restorana u Hrvatskoj, porcija od sedam ćevapa košta 7.60 eura, a porcija od 10 ćevapa 9.60 eura. Imaju i ćevape sa sirom (porcija od sedam ćevapa košta 8.30 eura, a porcija od 10 ćevapa košta 9.90 eura), kao i pileće ćevape sa sirom (sedam komada košta 8.10 eura, a 10 komada 9.60 eura). Lepinje se također naplaćuju posebno (cijena jedne je 1.60 eura).
U Chevosu 10 ćevapa u lepinji košta 9 eura, u Sofri je velika porcija ćevapa u somunu 10 eura, u Chevapu 10 ćevapa u somunu košta 8.80 eura. Ćevapi Kod Dede u Prečkom koštaju 10 eura s lepinjom, a u Starom kotaču koji posluje na dvije lokacije, cijena ćevapa s lukom i lepinjom kreće se između 9.10 i 10.80 eura, a prodaju i ćevap po komadu, po cijeni od 1.45 eura.
Najskuplji ćevapi su u pivnici Budweiser, gdje 10 ćevapa s lukom i lepinjom košta 12 eura, gurmanski ćevapi s lukom i lepinjom koštaju 12.50 eura, isto kao i ćevapi punjeni sirom, a ćevapi u kajmaku s lukom i lepinjom 14.30 eura.
Sirovinski gledano, juneći ćevap trenutačno prelazi 7 eura, a konačna cijena može varirati
Cijena ćevapa zaista je porasla tijekom posljednjih mjeseci, a zašto je došlo do toga da ćete danas za porciju ćevapa na nekim mjestima morati izdvojiti i više od 10 eura, za Index je komentirala Ana Matijević, direktorica Slavonice, čiji su brendovi the meat i Mesoprerada.
“Glavni razlog rasta cijene ćevapa je značajan rast cijene sirovina, ponajprije junećeg mesa, koje je osnova u pripremi ćevapa. U proteklih 5 do 6 mjeseci, cijena junetine porasla je za više od 30 posto, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu, a taj trend rasta i dalje je prisutan iz tjedna u tjedan. Trenutačno nema naznaka stagnacije, a ni mogućnosti nabave povoljnije sirovine iz uvoza, što dodatno otežava situaciju”, rekla je.
“Ova promjena cijena direktno se reflektira na krajnji proizvod, pri čemu je potrebno uzeti u obzir i dodatne troškove, od cjelokupnog procesa proizvodnje pa do rada, pakiranja, logistike. Sirovinski gledano, juneći ćevap trenutačno prelazi 7 eura, a konačna cijena može varirati ovisno o sastavu i kategoriji junećeg mesa koje se koristi”, dodala je.
Sudeći po cijenama, ćevapi su na nekim mjestima zaista postali luksuz, pa ako tražite recept za najbolje domaće ćevape koji će okusom biti baš kao oni iz pečenjarnica, a za koje nećete morati izdvojiti bogatstvo, pronađite ga u nastavku, uz par savjeta kako napraviti najbolje ćevape kod kuće.
Par korisnih savjeta
Ako želite još bolji okus ćevapa, potražite meso s malo masti (primjerice vrat ili plećka) jer mast doprinosi sočnosti. Meso je najbolje mljeti dva puta. Prvo kroz krupniju rešetku, a zatim kroz finiju, što daje bolju teksturu. Dobar trik je da meso ohladite prije mljevenja jer hladno meso daje bolju teksturu i lakše se oblikuje.
Dodavanje mineralne vode u smjesu je trik koji pomaže da ćevapi ostanu sočni, a kada formirate ćevape, nemojte ih previše stiskati, kako ne bi postali tvrdi i žilavi. Oblikujte ih lagano, dovoljno da zadrže oblik. Nakon oblikovanja ćevapa, stavite ih u hladnjak na barem sat vremena prije pečenja. Ovo pomaže da se svi okusi sjedine i da ćevapi ne raspadaju tijekom pečenja.