Ajvar skuplji od mesa

Foto: Screenshot
Podjeli

Kontinuirani rast cijena odrazio se i na još jedan tradicionalni jesenji posao, pripremu zimnice. Pored poskupljenja povrća, poskupjeli su i gotovi proizvodi, pa je tako tegla ajvara skuplja od kilograma mesa, piše BHRT.

Pripremiti ili kupiti, stoga, sve je manje dilema.

Nema odustajanja
U domu Dževdane Hamzić i ove godine se ne odustaje od tradicije pripreme zimnice. Najzahtjevnija je, kaže, priprema ajvara, koji je ove godine skuplji od mesa.

Što se tiče kisele zimnice, priprema ajvara najzahtjevniji je proces, treba da se dođe do kvalitetne paprike i patlidžana, pa da se ispeče, pa proces guljenja, pa mljevenje, pa pečenje, jer je najbolje da se peče na drvetu, i tu najmanje četiri sata treba miješanje – kaže Hamzić.

Ipak, tradiciju prati i realnost rasta cijena i troškova proizvodnje. A računica je, kažu, jasna – tko proizvodi svoje povrće, priprema zimnice se itekako isplati.

Ramiza Bogaljević je kazala da tko nema svoje sirovine, veoma je teško da pravi, bolje da kupi, ali tko ima svoju sirovinu, bolje da pravi.

Može se napraviti sa kartonom kupusa i paprika maltene za čitavu zimu jedna obitelj. Kilogram paprika košta pet maraka, karton kupusa oko 15. Karfiol je četiri marke za kilogram, dok je među najskupljima bijeli luk, sa cijenom od 15 maraka za kilogram, koji je nezaobilazni sastojak zimnice.

Olenija Trifković, prodavačica na pijaci kaže da pomalo ide, ne neke velike količine i kupuje se, tko je naučio on će napraviti, neće mnogo, ali napravi.

Kupus više ide na vrećice, a roga na kilo – istakla je ona.

Cijena povrća samo je jedan dio troška koji ulazi u jednu teglu gotove zimnice. Naplaćuje se, odnosno trošak je i ambalaža, tegla, poklopac, tu su i začini koji se koriste za pripremu, sirće, šećer i, naravno, trud domaćice.

Drugi prave
I dok je najveća ušteda kupovina industrijske zimnice, posljednjih godina prisutan je trend uslužne pripreme domaće zimnice – vi kupite i platite, a drugi napravi za vas.

Prazna je tegla 2,7, poklopac 40, a onda se bune kad dođu, jao 15 mnogo je, tko hoće dobro domaće neprskano znači, to je neprskano. Sad bi trebala da bude 20 maraka ova tegla od 2,5 kg, a bila je 15 lani, a i sad je dajem za 15, a kako je sve skupo nije zimnica tako, pekmez 10, sok za imunitet je 15 maraka – rekla je Ljiljana Lazić.

Za koju god opciju da se odlučite, jedno je sigurno – priprema zimnice posljednjih godina prepolovljena je u odnosu na ranije godine jer je, zbog ubrzanog tempa života i dostupnosti i izbora namirnica, ovaj posao sve više tradicija, a sve manje potreba.

Podjeli
-Sponzorirano-
ads image

Najčitanije ovaj tjedan

Drama Balkanaca u Njemačkoj; na kraju svi stanari zgrade moraju na sud!

Promjena države rada i života sa sobom nosi i usvajanje različitih obrazaca ponašanja, navika i običaja, pa i zakonskih propisa. Poznato je da...

Znanstvenici napokon pronašli odgovor na ‘majku‘ svih pitanja: tko je prvi – kokoš ili jaje?

Jedna od najpoznatijih i najstarijih zagonetki glasi: što je bilo prvo, kokoš ili jaje? Znanstvenici su konačno pronašli objašnjenje, a odgovor bi vas...

Antonija Čerkez postala mama: “Cijeli svijet stane u trenu i sve za jedan tren dobije smisao”

Antonija Čerkez postala je majka. Sretnu vijest podijelila je na svom Instagram profilu emotivnom objavom. “Cijeli svijet stane u trenu i sve za...

FMOZ: Poziv za dodjelu podrške najboljim studentima u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti objavilo je Poziv za kandidiranje najboljih studenata – državljana Bosne i Hercegovine s prebivalištem na području Federacije BiH,...

(VIDEO)Povećan interes za studentskim smještajem u Mostaru ponovno otvara pitanje izgradnje trećeg paviljona Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru

Posljednje dvije akademske godine zabilježen je povećan interes za studentskim smještajem u Mostaru što ponovno aktualizira pitanje izgradnje trećeg paviljona Studentskog centra Sveučilišta...

Slični članci

Akcije spašavanja na Križevcu: ozlijeđene tri žene, sve iz Hrvatske

Iz HGSS Čitluk – Međugorje objavili su kako su u subotu izišli...

Okupljanjem građana ispred Vječne vatre Sarajevo se oprostilo od Halida Bešlića

Brojni poštovatelji lika i djela legendarnog izvođača narodne glazbe Halida Bešlića okupili...

Novi sustav kontrole na graničim prijelazima usporavao putnike

Novi sustav kontrole na graničnim prijelazima za državljane zemalja izvan šengenskog prostora...

I Prijedorčani se oprostili od Halida Bešlića

Prijedorčani su se danas u velikom broju okupili na Trgu Zorana Karlice...