Knjiga ‘Samoniklo jestivo i začinsko bilje Hercegovine’ otkriva bogatstvo hercegovačke prirode

Bilje (ILUSTRACIJA) / Foto: Pixabay/Fena
Podjeli

„Samoniklo jestivo i začinsko bilje Hercegovine“, knjiga autora Danijele Petrović i Jure Belje, donosi pregled 34 vrste samoniklog jestivog bilja, 17 vrsta šumskih plodova i 10 začinskih biljaka koje rastu na području Hercegovine, uz brojne recepte i praktične upute za njihovu upotrebu.

Autori naglašavaju kako je cilj knjige podsjetiti na bogato, ali često zanemareno prirodno nasljeđe Hercegovine te očuvati znanje o divljem bilju koje se stoljećima koristilo u prehrani i liječenju.

Samonikle biljne vrste mogu se koristiti kao hrana, začin, čajno ili ljekovito bilje. One su zdrave, ekološki prihvatljive i besplatne, a u prošlosti su za mnoge obitelji bile glavni izvor hrane u teškim vremenima – istaknula je autorica Danijela Petrović.

Knjiga opisuje bilje koje raste na poljima, livadama, šumama i šikarama, a u narodu je poznato kao „divlje zelje“. U njoj su zabilježeni i tradicionalni nazivi, narodni običaji te stari recepti, što djelo čini svojevrsnim mostom između znanosti i tradicije.

Prema riječima recenzenata, publikacija predstavlja vrijedan doprinos sveučilišnoj literaturi iz botanike, ali i popularno-edukativni priručnik za ljubitelje prirode i ekološke prehrane. Prof. dr. sc. Samir Đug naglasio je njezin značaj za istraživače flore, dok je prof. dr. sc. Ana Mandić ocijenila kako knjiga može poslužiti i kao pomoćni sveučilišni udžbenik.

Ova knjiga nije samo rezultat stručnog rada i istraživanja, nego i plod ljubavi prema prirodi i našem hercegovačkom podneblju koje obiluje bogatstvom ljekovitog i aromatičnog bilja. Ona je svojevrsni most između tradicije i znanosti – jer ono što su naši preci znali i prenosili s koljena na koljeno, danas potvrđuje suvremena znanost. Ova knjiga nastala je iz ljubavi prema prirodi i našoj Hercegovini, ali i iz želje da se spoji ono što su nam ostavili naši stari – znanje o bilju – s onim što danas potvrđuje znanost. Ona je mali podsjetnik da u svakom hercegovačkom polju, brdu i dolini raste bogatstvo koje vrijedi čuvati i bolje upoznati – kazala je Petrović.

Podjeli
-Sponzorirano-
ads image

Najčitanije ovaj tjedan

NOVI SNIMAK DRAME U SREDIŠTU MOSTARA: Prometna nesreća pretvorila se u fizički sukob, sve je snimljeno

U ponedjeljak oko 14 sati u Dubrovačkoj ulici u Mostaru dogodila se prometna nesreća koja je privukla veliku pozornost prolaznika. Prema svjedocima, crni...

DONOSIMO POPIS: 120 brucoša dobilo smještaj u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru objavio je popis brucoša koji su dobili smještaj u dolazećoj akademskoj godini. Od 255 prijavljenih, njih 120 je...

Mostar: Automobil se zabio u kombi, ozlijeđen pješak – vozač pobjegao nakon što je udario prolaznicu

Danas oko 14 sati u Dubrovačkoj ulici u Mostaru dogodio se nesvakidašnji incident. Prema riječima očevidaca, crni automobil se zabio u kombi, a...

Ovo zanimanje u Njemačkoj nikad traženije: Zarada do 4.650 eura

Od pandemije koronavirusa njihov je rad službeno prepoznat kao sustavno važan, a plaće su prilično konkurentne u usporedbi s drugim profesijama. Prema njemačkom...

Mladi Mostarac Jan Berezovski oborio državni rekord na 200 metara u Čitluku

Jubilarni 20. međunarodni atletski miting “Memorijal Bože Gagro” ostat će upamćen po izvanrednom uspjehu mladog Mostarca Jana Berezovskog, koji je protekle subote u...

Slični članci

5 vrsta hrane koju ne bismo trebali kupovati u supermarketima

Bilo da pazimo na zdravlje ili novčanik, neke vrste hrane nikada ne...

Mostar domaćin prvog Gluten Free Eventa u BiH

Mostar će u subotu, 20. rujna, biti domaćin prvog Gluten Free Eventa...

GASTRO FESTIVAL BLIDINJE 2025: Ovo je jelovnik i cijene

Odbrojavamo dane do Gastro festivala Blidinje 2025, koji se od petka 12....

Gastro i glazbeni spektakl: Zoster otvorio Moba Street Food Festival

Nastupom grupe Zoster, na platou iza Stare gimnazije u Mostaru sinoć je...