5 vrsta hrane koju ne bismo trebali kupovati u supermarketima

Trgovina (ILUSTRACIJA) / Foto: Fena
Trgovina (ILUSTRACIJA) / Foto: Fena
Podjeli

Bilo da pazimo na zdravlje ili novčanik, neke vrste hrane nikada ne bismo trebali kupovati u supermarketima. Vrtoglave količine šećera, štetnih masti, soli i aditiva na duge pruge stvaraju rizik od dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila, kao i brojnih kroničnih bolesti.

Osim toga, kad se jednom navučemo na hranu punu pojačivača okusa, teško je vratiti se na staro, odnosno prirodno i zdravo. U moru nezdrave hrane koja mami s polica trgovina ipak postoje loše i gore varijante. Izdvojili smo neke vrste hrane koju biste slobodno mogli preskočiti, ako želite živjeti zdravo, piše punkufer.hr.

Procesuirane žitarice
Iako se reklamiraju kao zdrave, mnoge vrste žitarica sadrže puno šećera i malo vlakana, što može dovesti do naglih promjena razine šećera u krvi i prekomjerne tjelesne težine. Problem nastaje kada nasjednemo na trikove proizvođača i pomislimo da radimo nešto dobro za sebe ako odaberemo takvu hranu za doručak.

Rafinirane žitarice, žitne pahuljice i kupovni muesliji koji se često jedu za doručak najčešće su visokoprocesuirani i najbolje ih je izbjegavati. Želite li biti sigurni da znate što jedete, najbolje je odabrati neprerađene ili malo prerađene pahuljice, poput primjerice zobenih, bez dodataka, pa ubaciti sjemenke, voće, začine i druge dodatke prema želji.

Kocke i temeljci
Kupovni temeljci često sadrže sulude količine soli, aditive, konzervanse, pojačivače okusa (poput natrijeva glutamata) i umjetne arome. Kod domaćeg temeljca vi birate svježe i zdrave sastojke bez nepotrebnih kemikalija. Stoga bolje preskočite kocke i kupovne temeljce ili barem dajte prednost onima koji sadrže manje soli i “kemije”.

Uz malo planiranja lako možete napraviti domaći temeljac i zamrznuti ga pa koristiti prema potrebi. Neće biti samo zdraviji nego i ukusniji, pripremljen baš onako kako volite.

Lažni sir
Lažni sirevi okusom i teksturom podsjećaju na pravi, ali zavirimo li u sastav takvih umjetnih proizvoda, nerijetko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke. Osim nedefinirane masnoće, škroba, boja i aroma, u takvim se proizvodima nađu i razne druge “kemije” koje dugoročno mogu naštetiti zdravlju. Primjerice E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu izazvati tegobe s probavom, pa čak i ozbiljnije bolesti.

Pokazatelj nekvalitetnog sira najčešće je povoljna cijena, ali najviše se doznaje čitanjem deklaracije i sitnijih slova na ambalaži. Prirodni sir najčešće ima kratak popis sastojaka. Kako biste bili sigurni da ste odabrali sir u kojem doista ima sira, obvezno treba pročitati deklaraciju na proizvodu. Budite posebno sumnjičavi prema siru koji se prodaje u listićima. Kada kupujete sir, uvijek je bolje dati prednost siru u komadu – prethodno naribani sir također često sadrži nezdrave dodatke, a dobro je biti sumnjičav i prema siru koji je označen kao “sir za pizzu”.

Mljeveno meso
Zvijezda sarmi i punjenih paprika, umaka bolognese, faširanaca i roštilja, mljeveno meso idealan je sastojak za pripremu brzih i finih jela, ali pod uvjetom da znate što kupujete. Kupnja već pakiranog mljevenog mesa nikako se ne preporučuje jer ne možete biti sigurni kada su, a niti koji su dijelovi mesa mljeveni. Istraživanje objavljeno prije koju godinu pokazalo je da je svako peto prepakirano mljeveno meso lošije kvalitete, odnosno deklaracija ne odgovara proizvodu.

Najbolje je kupovati svježe mljeveno meso – odaberite komad koji želite kupiti i zatražite mesara da vam ga samelje. Tako ćete biti najsigurniji da ste kupili dobro meso. Obratite pozornost na boju mesa. Svježa, sirova mljevena junetina trebala bi biti crvena, a boju mogu pokvariti pogrešna temperatura kojoj je bila izložena, svjetlost, rast mikroba i izloženost kisiku. Loš miris koji se lako prepoznaje također ne treba ignorirati. Također, ljepljiva ili sluzava tekstura – bilo kuhanog ili sirovog mesa, može ukazivati na štetne bakterije.

Vrhnje za kuhanje
Vrhnje za kuhanje razvodnjena je verzija pravog, bogatog vrhnja, koja sadrži nepotrebne masti, ali i raznorazne aditive. Vrhnje za kuhanje umacima ne daje dobar okus, a dodate li ga previše, može previše zamaskirati druge sastojke. U receptima za umake zamijeniti ga možete punomasnim mlijekom uz dodatak maslaca. U nekim jelima poslužit će i grčki jogurt ili mascarpone.

Podjeli
-Sponzorirano-
ads image

Najčitanije ovaj tjedan

I veliki broj Bošnjaka iz BiH će se morati odazvati pozivu na služenje vojnog roka u Hrvatskoj

Osobe koje posjeduju državljanstvo Republike Hrvatske, bez obzira u kojoj se državi nalaze, su vojni obveznici, što znači da će i državljani BiH...

Ministarstvo financija HNŽ-a poručilo zdravstvenim radnicima: Provjerite koliko ostale županije izvršavaju svoje obveze prema vama

MInistarstvo financija HNŽ oglasilo se priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti: Ministarstvo financija Hercegovačko-neretvanske županije izvršava sve zakonom propisane obveze i isplate...

Njemački san bez diplome: Ovo su najplaćeniji poslovi za koje vam ne treba fakultet

Njemačka se godinama suočava s nedostatkom kvalificirane radne snage (Fachkräftemangel), a mnogi misle da su visoke plaće rezervirane samo za one sa fakultetskom...

Vjenčanja u Hercegovini sve skuplja, stolica i do 80 KM, cvijeće do 3.000, bend od 2.800 do 3.600 KM

Vjenčanja u Hercegovini iduće će sezone biti znatno skuplja. Rast cijena hrane, usluga i energenata odrazio se i na troškove svadbenih proslava, koji...

NAJVEĆE IZNENAĐENJE U POVIJESTI BH. NOGOMETA: Kruševo izbacilo Borac iz Kupa BiH, Zrinjski rutinski slavio protiv Romanije

Nogometaši Kruševa priredili su najveće iznenađenje u šesnaestini finala Kupa BiH nakon što su boljim izvođenjem jedanaesteraca u ranoj fazi natjecanja izbacili momčad...

Slični članci

VIDEO: Dario Lukić objavio video za pjesmu ‘Spirit’: Putovanje kroz snove kamenih spavača

Dario Lukić, glazbenik iz Mostara, objavio je video za pjesmu ‘Spirit’, koji...

Mostarac ide na američku turneju

Džejla Ramović i Adi Šoše sljedeće godine idu na američku turneju. Vijest...

Umrla June Lockhart, glumica u TV serijama ‘Lassie’ i ‘Izgubljeni u svemiru’

June Lockhart, koja je postala arhetipska TV mama 1950-ih i 1960-ih svojim...

Preminuo glumac Nebojša Čolić, popularni “Fiko Bosanac” iz poznatih Kursadžija

Glumac Nebojša Čolić preminuo je sa 68 godina, priopćilo je Narodno pozorište...